Csabacsűd

Téli időszak tűzmegelőzési tudnivalói

Lassan beköszönt az adventi időszak, a karácsony hagyományainknak megfelelően többnyire meghitt családi körben zajlik. Az elmúlt években több esetben riasztották a tűzoltókat adventi koszorú és karácsonyfa tűzhöz. Azért, hogy az ünneplés zavartalan lehessen és az ünnep során érzett örömünket ne árnyékolhassa be semmilyen előre nem várt esemény, figyelmet kell fordítani néhány alapvető biztonsági rendszabályra, melyek nyílt láng, valamint elektromos árammal működő díszek használatára vonatkoznak.

 

Az adventi koszorú által okozott tüzeket többnyire az égve felejtett gyertyák okozzák. Azért, hogy elkerüljük a hasonló tűzeseteket, javasoljuk: az adventi koszorúkat helyezzük nem éghető anyagból készült felületre (fém, vagy hőálló üveglap stb.) és közvetlen közelében ne helyezzünk el más éghető anyagokat, a koszorún elhelyezett gyertyákat csak felügyelet mellett égessük, mielőtt a helyiségből kimegyünk, azokat oltsuk el, ugyanis a tapasztalatok szerint az égve felejtett gyertyák okozzák a tűzesetek jelentős részét.

Az Ünnepek legfontosabb jellemzője az ebéddel és/vagy vacsorával egybekötött meghitt családi együttlét. A konyha nem csak az ünnepek alkalmával lehet tűzveszélyes terület. Fontos, hogy a tűzhelyen készülő ételt ne hagyjuk felügyelet nélkül, még pár percre sem. A tűzhelyen felejtett olaj, zsír, ha kigyullad, a legjobb megoldás, ha letakarjuk az edényt a fedelével, így a tűz nem kap oxigént és elalszik. Az ilyen tüzeket vízzel semmiképpen ne oltsuk, mert a forró olaj szétfröccsen és meggyújtja a környezetét is.

Karácsonyfa tüzek esetén a tűzesetek többségét a felügyelet nélkül hagyott gyertyák, csillagszórók, esetenként a működésben lévő elektromos árammal működő lámpafüzérek helytelen, vagy felügyelet nélküli használata okozhatja. A „karácsonyfa” jellemző tulajdonsága, hogy kiszáradásával egyenes arányban nő a lángra lobbanás veszélye, ezért az ünneprontó tűzesetek elkerülése érdekében javasoljuk: csillagszórót, díszgyertyát a karácsonyfán csak felnőttek gyújtsanak meg. Mielőtt a helyiséget elhagyják a gyertyákat oltsák el, a csillagszóró maradványát távolítsák el a fáról. Csak magyar (Európai Uniós) érintésvédelmi előírásoknak megfelelő elektromos lámpa füzéreket használjanak. Az olcsó, legtöbbször távol-keletről származó elektromos díszítések rossz minőségük miatt nem csak áramütés lehetősége miatt veszélyesek, hanem az esetleg bekövetkezhető rövidzárlat tüzet is okozhat. A lámpafüzéreket éjszakára, vagy hosszabb távollét idejére se hagyjuk bekapcsolva. Amennyiben a karácsonyfán nyílt lánggal működő díszeket alkalmazunk, a fát ne helyezzük függöny közelébe és lehetőség szerint eldőlés ellen is rögzítsük. Az esetleg fellobbanó lángok elharapódzását vizes pokrócokkal, vagy ha van, kézi tűzoltó készülék alkalmazásával lehet leggyorsabban megfékezni. Fokozottan figyeljünk arra, hogy amennyiben karácsonyfatűz alakul ki és a fán elektromos lámpafüzér volt, vízzel vagy vizes pokróccal az ilyen tűz oltást csak azután kezdjük meg, miután a lámpafüzér csatlakozóját a dugaljból kihúztuk!

Az év utolsó napján mindenki szeret önfeledten szórakozni. A szilveszteri tűzijáték gyújtása látványos hagyomány, azonban ennek is megvannak a maga szabályai. A tűzijátékok szabálytalan használata miatt a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit az elmúlt évek tapasztalatai alapján szilveszter éjjelén sok esetben riasztják.

Ahhoz, hogy az év vége tűz- és balesetmentes legyen, szem előtt kell tartani néhány biztonsági szabályt!

Előírások vonatkoznak arra, hogy az egyes pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékok mikor használhatóak, erről is időben tájékozódjunk. Ügyeljünk arra, hogy csak legális árusító helyen vásároljunk tűzijátékot és csak olyat, amelynek van magyar nyelvű használati utasítása és nem járt le a szavatossága. A tűzijátékokat gyermekek elől elzárva tároljuk, a csak szilveszterkor használható eszközök működtetésével várjuk meg az előírt – december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig tartó – időszakot.

Soha ne működtessünk sérült tűzijátékot, a használati utasításban leírt védőtávolságot és rögzítési módot mindig tartsuk be, indításkor ne hajoljunk az eszköz fölé. Csak szabadban működtessünk tűzijátékokat, azokat ne irányítsuk emberek, gépkocsik, épületek felé. A földön forgó, pattogó pirotechnikai termékeket, piroboxokat, telepeket kizárólag stabil, egyenletes, nem gyúlékony talajon használjunk. Ezek működtetési helyét úgy kell megválasztani, hogy a leírásukban feltüntetett biztonsági távolságon belül ne legyen semmi, ami meggyulladhat. Rakétát soha ne indítsunk olyan helyről, ahol például faág vagy villanyvezeték áll az útjában. Erős szélben a pirotechnikai eszközök felhasználását halasszuk el. Egy tűzijáték csak egyszer működtethető, ha nem indult be, ne próbáljuk újra meggyújtani és mindig várjunk pár percet a megközelítésével. A tűzijátékokat megbontani, átalakítani és azokat kézből működtetni nem szabad. A rakétákat mindig egyetlen ember indítsa be.

Az év végi szórakozás közben se feledkezzünk meg arról, hogy a tűzijátékkal járó erős fény- és hanghatás megijesztheti háziállatainkat.

Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a téli szünet idején több családban gyermekek felügyelet nélkül tartózkodnak otthon, és életkori sajátosságaiból adódóan kíváncsiságból igyekeznek sok mindent kipróbálni. A tragédiák elkerülése érdekében a gyújtóeszközöket zárják el, hívják fel a szülők a figyelmüket a veszélyforrásokra és magyarázzák el, mit kell tenniük, ha mégis bekövetkezik egy nem várt esemény. Írjuk ki a telefon közelébe azokat a segélyhívó számokat, amiket a gyermeknek is jó tudni. Amennyiben mégis tűz keletkezik az otthonukban, azt azonnal jelezzék a tűzoltóságra, majd fizikai és egészségi állapotuknak megfelelő mértékben igyekezzenek megakadályozni a lángok kiterjedését.

 

Keresés

ELÉRHETŐSÉGEK
Cím:
5551 Csabacsűd, Szabadság u. 41.
Telefon: (66) 219-600
Fax: (66) 219-565
E-mail:
onkormanyzat@csabacsud.hu

ÜGYFÉLFOGADÁS

Hétfő 8:00-12:00 -
Kedd 8:00-12:00 -
Szerda 8:00-12:00 12:30-16:00
Csütörtök 8:00-12:00 -
Péntek 8:00-12:00 -


Látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa2
mod_vvisit_counterTegnap205
mod_vvisit_counterA héten1964
mod_vvisit_counterMúlt héten2507
mod_vvisit_counterEbben a hónapban5927
mod_vvisit_counterMúlt hónapban14478
mod_vvisit_counterÖsszesen3212979