Csabacsűd

Közszolgálat a közigazgatásban - a kormányhivatalok fogadtatása
2014. január 23. csütörtök, 11:06

A Közpolitikai Kutatások Intézete a közelmúltban felméréssorozatot végzett a közigazgatási reformok hatásairól. A felmérések eredményeiről Erdős Norbert országgyűlési képviselő, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott tájékoztatta a közvéleményt.

A kormány fontosnak tartja a közigazgatás rangjának visszaállítását. A közigazgatásnak valódi rangot az ad, ha az állampolgárok ügyeinek pontos intézésével szerzi meg legitimitását. Ennek megvalósítása érdekében hazánk közigazgatását át kellett szervezni. Ennek fontos részeként a kormány az ügyek intézését a polgárokhoz a lehető legközelebb vitte, aminek köszönhetően az állampolgároknak az ügyintézésre a lehető legkevesebb időt és energiát kell fordítaniuk. A járások kialakításával a magyar közigazgatás reformja befejező fázisába lépett, amelyet követően a hangsúly immár a reformok hatásainak felmérésén van.

Mint Erdős Norbert országgyűlési képviselő, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott elmondta, a Közpolitikai Kutatások Intézete 2012 tavasza és 2013 nyara között négy mérési időszakban – többek között – reprezentatív, telefonos lakossági lekérdezés és közigazgatási szakemberek körében végzett elektronikus kérdőíves lekérdezés módszerével vizsgálódott a közigazgatási reformok hatásairól. A felmérések során az intézet 2012-ben a közigazgatási rendszer átszervezésének és a kormányhivatalok felállításának hatásait, míg 2013-ban a járási rendszer lakossági fogadtatását vizsgálta.

Erdős Norbert a felmérés eredményeinek összegzését ismertetve utalt rá, hogy mind a lakosság, mind a közigazgatási szakemberek alapvetően kedvezően fogadták a kormányhivatalok létrehozását. A megkérdezettek egyetértettek abban, hogy a kormány az önkormányzatokról leválasztotta az évtizedek alatt rájuk telepített államigazgatási feladatokat. A önkormányzatoktól átvett személyek jelentős része a változások egyik hatásaként pozícióját biztosabbnak érzi és hajlandó magát továbbképezni is.

Mint a kormánymegbízott kiemelte, a vizsgált időszakban a közigazgatás színvonalának megítélése, a megyei kormányhivatalok iránti bizalom javult. A fordulat jelentős részben a polgárok személyes tapasztalatainak köszönhető. A diplomások különösen kedvezően fogadták a közigazgatási reform polgárbarát intézkedéseit.

A közigazgatási szakemberek körében a munkakörülményeikkel kapcsolatos elégedettség is fokozatosan nő. A megkérdezettek a munkahely biztonságát értékelik a legmagasabbra. A többség az egységesítést és az ésszerű struktúra létrehozását tartja az átalakítás legfőbb előnyének. Ezzel együtt a közigazgatás egyre vonzóbb elhelyezkedési területnek számít a pályakezdő fiatalok számára – zárta tájékoztatóját Erdős Norbert.

 

Keresés

ELÉRHETŐSÉGEK
Cím:
5551 Csabacsűd, Szabadság u. 41.
Telefon: (66) 219-600
Fax: (66) 219-565
E-mail:
onkormanyzat@csabacsud.hu

ÜGYFÉLFOGADÁS

Hétfő 8:00-12:00 -
Kedd 8:00-12:00 -
Szerda 8:00-12:00 12:30-16:00
Csütörtök 8:00-12:00 -
Péntek 8:00-12:00 -


Látogatók

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa20
mod_vvisit_counterTegnap400
mod_vvisit_counterA héten1620
mod_vvisit_counterMúlt héten2561
mod_vvisit_counterEbben a hónapban5740
mod_vvisit_counterMúlt hónapban14478
mod_vvisit_counterÖsszesen3212792